TCM könyvismertető

Főlap/Main page     Könyv ismertető     Tartalomjegyzék     Megrendelés     Vélemények     Letöltés/Download     Tréning és tanácsadás/Training and Consulting

Fehér Ottó Imre: Total Creative Management Módszertár 1.
Szellemi technológiák a vezetési és az alkotási hatékonyság növelésére
tcm
Könyv ismertető

A háttérből
A szerző a szervezéstudomány új alkalmazási területét nyitotta meg a rendszerszemléletbe illesztett vállalati tudati technológiák és vállalati tudatmenedzsment koncepciókkal, amelyek arra irányulnak, hogy célirányosan kifejlesztett szellemi technológiákkal növelhető legyen a szellemi munkát végzők tudása és képessége, s ennek eredményeként javuljon a vállalatirányítás hatékonysága és eredményessége. A könyv írója számos szellemi módszert fejlesztett ki az elmeműködés rendszerként történő megközelítése alapján, ezekből most hármat ismertet e könyvben (gondolkodás, felismerés, feltalálás).

A módszertani kézikönyvről
A Módszertár 1. hangsúlyozottan gyakorlati kézikönyv, a szerző által kifejlesztett Totál Kreatív Menedzsment koncepcióból kiindulva bemutatja a kreativitásfejlesztés vállalati irányelveit, majd 7 módszerének alkalmazói szintű leírását teszi közzé. 46 ábra segíti a megértést.
A módszerek önálló alkalmazásához alapszintű műszaki-, gazdasági-, menedzsment-, munkaszervezési- és helyi ismeretek szükségesek.
A módszerbemutatások egységes szerkezetűek, az előzmények után megismerhető a modell és az eljárás folyamata, majd az útmutató lépések segítik az alkalmazást.
A TCM definícióit a fogalomtár tartalmazza.

A módszerekről
1. A gondolkodás vezérlése
Mindenki tudja irányítani a gondolatait a módszer ismerete nélkül is, a specialitás abban rejlik, hogy előre meg kell határozni célra tartottan a gondolkodási egységeket, majd azok szerint kell kifejteni a gondolatláncolatot és a cselekvéseket. Szinte minden tevékenységnél alkalmazható, sok üresjáratot lehet vele megtakarítani. Jelentősen csökkenthetők a mellébeszélések, az egyéni és csoportos gondolati, tárgyalási elkalandozások.
Gondolkodás Irányítás módszer - Thought Driving method


2. A problémák gyors pontosítása
A vállalati gyakorlatban akkor oldhatók meg könnyen és gyorsan a problémák, ha mérhetők, igazolhatók és kevés ráfordítást igényelnek. A módszer bemutatja, hogyan lehet szisztematikusan leszeletelni egy nagy problémát sok bizonyítható kicsire, így egyszerűbben lehet a megoldást kezdeményezni. Néhány perc alatt el lehet jutni a valós, igazolható problémákhoz. Alkalmazásával kialakul egy tényközpontú közös nyelv és szemlélet.
Egykéz módszer - One Hand method


3. A felismerés és a megértés eredményességének növelése
Vélelmezhetően az elme "szűrőket" alkalmaz az információk befogadásánál és felidézésénél, amelyek esetenként akadályozhatják a tisztánlátást. Nem kell mást tenni, mint működését segíteni további saját, kitalált szűrőkkel, hogy láthatóvá váljanak a kevésbé nyilvánvaló dolgok is. Nagyon jó a módszer a veszteségek feltárásra, a problémák szisztematikus összegyűjtésére vagy a folyamatok hatékonyságának növelésére.
Irányított Generálás módszer - Focused Generating method


4. Új termékek kitalálása
Túlzással a feltalálás egyik féle szabványosításának is nevezhető a módszer, mert ha bárki betartja a lépéssorozatot, akkor nem maradhat újdonság-eredmény nélkül. Hátránya, hogy csak meglévő, folyamatos funkcióváltoztatást igénylő kereskedelmi termékek és szolgáltatások továbbfejlesztésére lehet alkalmazni. Előnye, hogy nem ötletelésen, találgatáson vagy szerepjátszáson alapul, hanem egy logikai kényszerpályán, támogatva a szellemi-, alkotói szabadságot. Meglepően könnyűvé válik az újdonságok kitalálása.
Paletta módszer - Palette method


5. A termék-előállítás hozzáadott érték arányának növelése
A szerző Japánban, a vállalatirányítási továbbképzésén megismert hozzáadott érték elvre és megközelítésre alapította az eljárást. A módszer rendkívül egyszerű, a termék értékeinek azonosítását követően csökkenteni kell mindazokat a tevékenységeket és kimeneteket, amelyeket a vevő nem kíván megfizetni.
Fortis módszer - Fortis method


6. Intenzív költségcsökkentés
Az érték-ráfordítás-költség térképezés elnevezés magában hordozza a megközelítést és a megoldást. A számviteli kimutatásokból kiindulva speciális termék és folyamat térképek elemzésével találhatók meg a megtakarítási lehetőségek. A pénzügyi, gazdasági és a műszaki szemléletet kombinálja úgy a módszer, hogy előbukkanjanak az azonnali, reális költségcsökkentési lehetőségek, de ugyanakkor a rejtett ráfordítások költségei is felismerhetővé válnak.
ÉRK térképezés módszer - Value Cost Mapping method


7. A munkairányító vezetők tehermentesítése
Az egyik menedzsment felfogás szerint a vezetőknek a munkaidejük több mint 50%-át a cég fejlesztésére kell fordítaniuk.
Ebben segít a vizuál menedzsment különleges módszere.
A vezetők egy pillantás alatt meggyőződhetnek a munkaterületen a teljesítések állapotáról az "óramű" rendszerben és úgy alakítottak ki mindent, hogy ne legyen probléma, vagy önmagától jöjjön minden rendbe.
Panoráma módszer - Panorama method

Management High-tech

A felhasználói élmények fenntartása érdekében a weboldal nem nyom cookie-t sehova!

Fehér Ottó kreativátor
Telefon: (1) 250 - 4573
E-mail: feher@tcm.hu
Copyright ©2012-2018 Fehér Ottó, Minden jog fenntartva
Kiadás: 2012. december 27.
8. változtatás: 2018. január 17.
Flag Counter